Fogyasztási mérőhelyek kialakítása

Egy épület áramfelhasználását a szolgáltató méri, majd a mért adatok alapján állítja ki a fogyasztásról a számlát. Tekintettel arra, hogy a mérőhelytől függ egy-egy szolgáltatás megfelelő minősége, a szolgáltatók elvárják, hogy regisztrált villanyszerelő végezze a mérőhelyek kialakítását.

A regisztrált villanyszerelő minősítéssel rendelkező szakemberek a szakma legjobbjai. Kizárólag ők végezhetnek mérőhely kialakítást és átalakítást. A regisztrált villanyszerelőket külön tanfolyamon készítik fel, makulátlan szakmai múlttal és jelennel kell rendelkezniük. Tevékenységüket az áramszolgáltatók folyamatosan ellenőrzik.

Regisztrált villanyszerelőként én is jogosult vagyok elvégezni új mérőhely kialakítását, továbbá már meglevő mérőhelyek fejlesztését.

A fogyasztásmérő hely kialakításának vannak elhelyezési és műszaki szempontok szerinti feltételei. A mérőhelynek épületen kívülről megközelíthető helyen kell lennie, továbbá különböző műszaki paramétereknek kell megfelelnie.

A mérőhely kialakításához tervdokumentáció vagy csatlakozó műszaki dokumentáció szükséges, a villanyszerelő az ilyen dokumentáció alapján dolgozik. Amennyiben Önnek már rendelkezésére állnak a tervek, a kialakítás elvégzését bízza rám! Szombathelyen és környékén, illetve külföldi munkáim során számos alkalommal végeztem mérőhely kialakítását.

Kevesen tudják, hogy a lakossági áramfogyasztók 32 amper áramerősségre jogosultak alanyi jogon. Általános tapasztalat, hogy a régi építésű házak mérőhelyei 16 amper áramerősségre lettek kialakítva, ez pedig a ma használt háztartási berendezések egyidejű működtetésére már nem mindig elég. Az áramerősség 32 amperre való növeléért az áramszolgáltatónak nem kell fizetni.

Az áramerősség növeléséhez át kell alakítani a mérőhelyet. Ezt csak regisztrált villanyszerelő végezheti. Az átalakítást követően ő jelzi a változást az áramszolgáltatónak, tanúsítva ezzel a mérőberendezés megfelelő kialakítását. Az áramszolgáltató ezt követően végzi ez az áramerősség növelését a fogyasztónál.

Hívjon most: +36 30 573 1120